Oud instructrice Trudy

Naar de hondenschool

Als cursiste ben ik 2003 met mijn voormalige Eurasiër-teef Lana op onze hondenschool terecht gekomen.  Eerst heb ik met Lana de pupcursus gevolgd met daarna  de gedrag- en gehoorzaamheidscursussen A en B.
Nadat zij diploma B heeft gehaald, ben ik met haar gestopt, omdat ze precies deed wat mijn man en ik graag wilden zien.

Foto van de Eurasiërs Falko en Lana

Mijn eerste honden: de Eurasiërs

Toen Lana zo’n beetje 3 jaar was, kwam in 2006 mijn Eurasiër-reu Falko in huis. Met Falko ben ik niet verder gekomen dan met het diploma “gedrag en gehoorzaamheid A”, want Falko gedroeg zich in zijn pubertijd wel heel erg “mannelijk” en dit gaf toch in zijn groep wel wat strubbelingen, die ik niet verder wilde laten escaleren en ben dus met hem gestopt.
Later, toen ik al zelf les gaf, heb ik alsnog een cursus met hem gedaan, die wel resulteerde in het behalen van het diploma.

foto van de Pyreneese Herder Noah

Mijn huidige hond

Nadat Lana was overleden, volgde – geheel onverwacht –  kort daarna Falko en waren we ineens “hondloos” en dat was helemaal niet leuk.
Gelukkig kregen we in maart 2016 onze Noah, geen Eurasiër, maar een totaal ander ras: een Pyreneese Herdershond. Het is een ongecompliceerde hond, die wel veel meer energie heeft dan onze Eurasiërs, maar dat is niet erg. Na de moeilijke karaktereigenschappen van Falko, wilden we dat geen tweede keer en hebben dan met Noah zeker bereikt wat we nu wilden.

lees meer.....

Ja wat dan?

Ooit zou het zelf volgen van de lessen met Falko klaar zijn en vroeg mijzelf af: wat ga je dan doen? Tijdens een van de lessen kwam het gesprek op “les geven” en ja dat sprak mij wel aan.
Zodoende heb  ik  eerst  een tijdje “meegelopen” met een van de instructeurs en  ben tegelijkertijd in november 2008 op de Martin Gaus Academie met de opleiding “kynologisch instructeur” begonnen. In februari 2012 heb ik de opleiding afgerond en mag mijzelf nu kynologisch instructeur

Alleen kynologisch instructeur zijn is niet genoeg

Als je jezelf kynologisch instructeur mag noemen, betekent dit niet dat je dan alleen kunt volstaan met lesgeven. Je zult moeten zorgen dat je bij blijft en zul je je moeten verdiepen in allerlei verschillende inzichten op hondengebied. Dit kun je doen door veel boeken te lezen, workshop en andere cursussen te volgen.
Na de opleiding van kynologisch instructeur heb ik de onderstaande cursussen gevolgd:

  • pupspecialisatie van Peter Beekman en (wijlen) Rudi de Meester;
  • een speciale cursus met Falko, gericht op het aanleren van zelfbeheersing en;
  • het eerste deel van een workshop waarbij de oefening dient als hulpmiddel die de hondeneigenaar kan gebruiken om zijn hond iets aan te leren.

Mijn doel

Door het al een tijdje lesgeven ben ik er achtergekomen dat het inderdaad erg belangrijk is om te kijken welke combinatie van eigenaar en hond je voor je hebt en dat je daarop als instructeur kunt en moet anticiperen. Mijn doel was dan ook hier steeds beter in te willen worden en lering te trekken uit de reacties van mijn cursisten

Hoopers

Sinds 2015 ben ik enthousiast geworden voor een nieuwe hondensport: Hoopers genaamd. Eerst heb ik samen met Falko een workshop gevolgd om te zien of wij het beiden wel leuk zouden vinden. Daarna heb ik de beginners- en gevorderden cursus voor hoopersinstructrice gevolgd bij Nadac Hoopers Nederland. Omdat zelf les geven en les nemen twee verschillende dingen zijn, ben ik daarom ook zelf op les gegaan samen met Falko.

Nadat Falko er niet meer was, ben ik verder gegaan met Noah en daar heb ik wel even een knop moeten omzetten bij mijzelf, want hij is zoveel sneller dan Falko, dus dat vraagt van mij ook een snellere reactie!

Stoppen met lesgeven

Nadat ik in 2016 gestopt ben met werken om samen met mijn echtgenoot van onze totale vrijheid te genieten, ging ik beseffen dat als we dat echt wilden het lastig werd om dit te combineren met het op zaterdag lesgeven.
We willen ten eerste langere tijd in ons chalet in Frankrijk verblijven en daarnaast ook nog met onze toercaravan op stap gaan. Daarom heb ik besloten om met het lesgeven te stoppen.

Ik heb vanaf 2004 tot en met 2017 met veel plezier op onze hondenschool als instructrice les gegeven en heb in de afgelopen heel veel leuke mensen ontmoet.
Ik ga wel proberen om regelmatig toch mijn gezicht op het trainingsveld te laten zien, want het was voor mij een heel leuke tijd.

lees minder.....