Dominantie

is een achterhaald woord.

Eigenlijk wil men in de kynologische wereld niet meer spreken over “dominantie” bij de hond, omdat door het steeds maar blijven onderzoeken naar het gedrag van de hond de meeste deskundigen tot de conclusie zijn gekomen dat dominantie, in de volksmond zo uitgedrukt, eigenlijk niet bestaat bij de hond.

Sinds de tijd waarin de slipketting een middel was om de hond onder controle te krijgen en te houden, weten we inmiddels veel meer over het gedrag van de hond en is het echt niet noodzakelijk de hond door middel van bepaalde pressiemiddelen onder de duim te houden.

Ten tijde van de dominantietheorie

Met het oog op de dominantietheorie werden eigenaren aangeraden om bijvoorbeeld:

  • Niet de hond op bed of op de bank te laten.
  • Tijdens het spelen met uw hond geen “lage” houding aan te nemen laat staan op de grond te gaan liggen.
  • Minimaal 5 keer per dag een aantal lichamelijke, dominante (voorheen) handelingen uit te voeren, zoals de hond over de snuit pakken (bij begroeten en spel), op de rug te leggen (tijdens spel, borstelen of aanhalen), over de hond heen te gaan staan (en de voorhand op te tillen).
  • Niet zelf naar de hond te lopen, maar om de hond op commando naar u toe te laten komen en als de hond uit zichzelf naar u toekomt, hem dan te negeren.

lees meer.....

Nu weten we dat honden echt niet bezig zijn om steeds maar te proberen de baas van het gezin te worden en eventueel daarbij ook conflicten niet uit de weg te gaan. De andere kant van het verhaal is dat eigenaren ook niet meer kost wat kost hoeven te proberen de “baas” te blijven.
De conclusie is dan ook dat het woord “dominantie” in deze context achterwege kan blijven.

Hoe dan wel?

Bij de eerste stelling kunnen we nu zeggen dat het aan u is of u de hond op het bed of op de bank laat, maar dan wel op uw uitnodiging en dat hij op uw aanwijzing er weer zonder mopperen af gaat.

Als het goed is wordt een kind door de ouders ook geleerd wat de normen en waarden in het leven zijn en dat geldt dus ook bij de opvoeding van een pup tot volwassen hond of bij de heropvoeding van een volwassen hond. Dus gaan we aan onze pup of volwassen hond duidelijk maken wat onze (huis)regels en grenzen zijn.

Deze huisregels

hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bij het opstellen van de (huis)regels moet er in ieder geval een zijn, namelijk “consequent zijn”; met deze regel bent u al op de goede weg. Consequent zijn betekent: “nee” is “nee” en blijft altijd “nee”.
Dat geeft de hond de zekerheid, het vertrouwen en de veiligheid die hij nodig heeft om te weten dat u zijn steun en toeverlaat bent.

Wat als de hond min of meer de baas in huis is?

Alhoewel de bovengenoemde regels achterhaald zijn, kunnen ze echter wel een eigenaar helpen om, als de balans en het evenwicht tussen hem en zijn hond zijn verstoord, dit weer in juiste banen te krijgen en dan wel het liefst met hulp van een hondenschool of gedragstherapeut.

lees minder.....